Ελαιόλαδο, 4 προϊόντα για κρύα πιάτα

Το ελληνικό ελαιόλαδο

Το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα λατρεμένα προϊόντα της εύφορης γης μας. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τόσα πολλά αξιόλογα ελληνικά ελαιόλαδα. Διαθέτουμε πολλές ποικιλίες, από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Κάθε παραγωγός, καταθέτει το δικό του χαρακτήρα στο ελαιόλαδο. Μέσα από ένα σύνολο επιλογών που έχει κάνει, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, θα καταλήξει σε εκείνο το μοναδικό προϊόν, που κάθε χρόνο τελικά, θα είναι διαφορετικό. Έτσι το ελαιόλαδο παραμένει ισχυρό και ζωντανό προϊόν, με πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Φρουτώδες, πικρό ή πικάντικο

Η ισορροπία στον ουρανίσκο σας, είναι αυτή που θα σας δείξει το δρόμο, προς την τέλεια επιλογή για εσάς. Θα καθορίσει την ‘αρμονία του ελαιολάδου’ και τα ποσοστά ευχαρίστησης, σε κάθε ένα από τα τρία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αναζητήστε αρώματα φρέσκου γρασιδιού, αγκινάρας, βοτάνων, μπανάνας, άγουρης ντομάτας, λουλουδιών, ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, πράσινο μήλο, πιπέρια.

Ελαιόλαδο, ο φυσικός χυμός ελιάς

Το καλοκαίρι, τα κρύα πιάτα, είναι τα πλέον δημοφιλή στη καθημερινή διατροφή μας. Πιάτα γρήγορου γεύματος, μετά την παραλία ή στο σπίτι με φίλους. Πιάτα της στιγμής, κρύες σούπες, ψαρικά, κρύα σάντουιτς. Φυσικά όμως, πρωταγωνιστικό ρόλο το καλοκαίρι έχουν οι σαλάτες. Σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, συνηθισμένα ή όχι και τόσο, προϊόντα. Εκεί, έρχεται η στιγμή, που το κρύο πιάτο σας, θα αναδειχθεί με τη σωστή επιλογή του ελαιολάδου, το οποίο θα το χρησιμοποιήσετε ωμό, στο τέλος. Η κατάλληλη επιλογή του ελαιολάδου, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο πιάτο σας, θα κορυφώσει τη σύνθεση των δημιουργικών υλικών που επιλέξατε και θα ολοκληρώσει την εμπειρία σας.

Τέσσερα αγαπημένα ελαιόλαδα για το καλοκαίρι
Ελαιόλαδο, 4 προϊόντα για κρύα πιάτα

Τέσσερα ελαιόλαδα για κρύα πιάτα

Μέσα από εκατοντάδες επιλογές, επιλέξαμε τέσσερα αγαπημένα μας προϊόντα και σας τα συστήνουμε. Κύριο χαρακτηριστικό της επιλογής τους η ‘αρμονία ελαιολάδου’. Ίσως είναι και η νούμερο ένα τάση, που καθορίζει την ολιστική εμπειρία. Χιλιάδες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι παραγωγοί ελαιολάδου, έρχονται και συγκλίνουν στη χρυσή τομή που ονομάζεται ‘αρμονία’.

Τα ελαιόλαδα για τα κρύα καλοκαιρινά πιάτα που προτείνουμε είναι:

1. Grand Cru, Terra Creta

2. Αγουρέλαιο, Κύκλωπας

3. Special Blend, Elawon

4. Βιολογικό ελαιόλαδο, Ladolea

Ελαιόλαδο Grand Cru, Terra Creta

To Grand Cru ελαιόλαδο της Terra Creta είναι ένα καινοτόμο προϊόν. Από τα πρώτα προϊόντα ελαιολάδου, που τόλμησαν και έβαλαν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά πάνω στην ετικέτα. Πρόκειται για ένα έντονα φρουτώδες ελαιόλαδο, πικρό και αρκετά πικάντικο. Η ισορροπία και αρμονία του μεταπηδά ανάλαφρα από το φρουτώδες στο πικρό και μετά στο πικάντικο με εξαιρετική αίσθηση του χρόνου κορύφωσης. Διαθέτει μεγάλη διάρκεια και μπορεί να αναδείξει πολλά πιάτα καθημερινών μεσογειακών γεύσεων. Ξεκάθαρα μιλάμε για το καλύτερο προϊόν της Terra Creta. Το Olicatessen το αγάπησε και το τίμησε από την πρώτη στιγμή. Ποικιλία κορωνείκη. Θα σας ενθουσιάσει.

Ο υγρός χρυσός της Κρήτης, το ελαιόλαδο.
Grand Cru, Terra Creta

Αγουρέλαιο, Κύκλωπας

Η οικογένεια Κελίδη έβαλε το ελαιόλαδο του Έβρου στον παγκόσμιο χάρτη του ελαιολάδου. Διαθέτει δεκάδες βραβεύσεις, σχεδόν από όλους τους φορείς παγκοσμίως. Ξεχωρίσαμε το αγουρέλαιο, ποικιλίας Μάκρης. Ένα εξαιρετικά δίκαιο προιόν, που ο καθένας θα ήθελε στη καθημερινή διατροφή του. Πολλοί εντυπωσιάζονται για τη σύσταση, όταν ακούν την προέλευση, αλλά πάντα μένουν κατάπληκτοι από το γευστικό αποτέλεσμα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ελαιολάδου, αλλά και γενικότερα των προϊόντων Κύκλωπας, είναι η σταθερή ποιότητα που κερδίζει έδαφος στο παγκόσμιο κοινό. Το δοκιμάσαμε σε σαλάτες με χόρτα, ψάρια, κρύες σούπες και το γευστικό αποτέλεσμα ήταν απίθανο. Χαρακτηρίζεται από φρουτώδες, μεσαίας έως υψηλής έντασης, με έντονη φρεσκάδα πράσινης ελιάς και νότες πράσινης μπανάνας, αγκινάρας κ φρεσκοκομμένου χόρτου. Ελαιοποιείται σε 4-8 ώρες από τη συλλογή του, σε άριστες συνθήκες ελαιοποίησης και ψυχρής έκθλιψης. Επιπλέον, τολμήστε να χρησιμοποιήσετε το συμβατικό ελαιόλαδο της εταιρείας σε γλυκό κέικ αντί για βούτυρο. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Δημιουργεί ένα ζουμερό κέικ, με χαρακτηριστικές μεσογειακές αναφορές.

Το ελαιόλαδο της Μάκρης, Κύκλωπας
Αγουρέλαιο Κύκλωπας

Ελαιόλαδο Special Blend Elawon

Ένα ακόμη κορυφαίο προϊόν από τη μαγική Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος, ίσως νούμερο ‘1’ σύγχρονος γαστρονομικός παράδεισος στη χώρα μας, έχει δώσει αμέτρητες καλές επιλογές ελαιολάδων. Το Special Blend της Elawon μας αρέσει για τις εντάσεις του. Παράγεται από τρεις μοναδικές ποικιλίες, Κουτσουρελιά, Μεγαρίτικη, Αμφίσσης. Συστήνεται για έντονα πιάτα και έντονες συγκινήσεις. Θα τολμούσαμε να πούμε πως το συγκεκριμένο ελαιόλαδο θα πείσει περισσότερο σε gourmet πιάτα. Βραβεύεται κάθε χρόνο σε μερικούς από τους πιο αξιόπιστους διαγωνισμούς παγκοσμίως. Μοναδικό χαρμάνι από ελληνικές ποικιλίες δημιουργούν αυτό το χρυσαφένιο χυμό ελιάς.

Premium ελαιόλαδο Blend, Elawon
Special Blend Elawon

Βιολογικό ελαιόλαδο Ladolea

Αν και το πρώτο που παρατηρεί κανείς, είναι η εντυπωσιακή συσκευασία, το περιεχόμενο είναι εξίσου πολύ καλό. Ένα χειροποίητο κεραμικό δοχείο, υψηλής αισθητικής, που κρύβει μέσα του ένα ελαιο-θησαυρό. Το συγκεκριμένο βιολογικό ελαιόλαδο το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια και έχει συνεχή εξέλιξη από χρόνο σε χρόνο. Αυτό το χαρακτηριστικό, της εξελισσόμενης πορείας, είναι τελικά και εκείνο το χαρακτηριστικό που κάνει ένα πελάτη να επιλέξει το προϊόν. Όσο εξελίσσεται ένα προϊόν, γράφει τη δική του ιστορία, που συμπαρασύρει και το κοινό, που γίνεται μέρος αυτής της αφήγησης. Προέρχεται από τη ποικιλία Πατρινιά και είναι ήπια φρουτώδες. Κυριαρχούν νότες βοτάνων και είναι ιδανικό για ψάρια, σαλάτες και γλυκά. Είναι το ελαιόλαδο που θα αρέσει σε κάθε Έλληνα, σαν καλοκαιρινό αεράκι.

Ladolea, ποικιλία Πατρινιά
Βιολογικό ελαιόλαδο Ladolea

Συμβουλές ορθής χρήσης ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο σπάει φραγμούς, μεγεθύνει τη φαντασία και έχει πολλαπλές χρήσεις.

-α- Δημιουργήστε παγάκια ελαιολάδου με φρεσκοκομμένα βότανα και χρησιμοποιείστε τα στη μαγειρική.

-β- Συντηρείστε φαγητό ή λαχανικά σε βάζα.

-γ- Ζωντανέψτε ή φρεσκάρετε ένα χθεσινό φαγητό

-δ- Δοκιμάστε να αφήσετε μια φιάλη ελαιόλαδο στο aperitivo ή brunch σας όπως θα είχατε μια φιάλη κρασί. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά με τα τυριά, αλοιφές, ψωμί, κριτσίνια, αλλαντικά και ότι άλλο έχει ο μπουφές σας.

Ένα είναι σίγουρο. Ένα φρουτώδες και πιπεράτο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα εντυπωσιάσει τους ουρανίσκους όλων.

Γράφει ο Αλέξης Στεφανίδης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *