Μέλι Παλιουριού Παπαδόπουλος

Ελληνικό Μέλι από εκλεκτούς παραγωγούς

Εσάς πόσο σας αρέσει το ελληνικό μέλι?

Αγαπητό σε όλο τον κόσμο, το ελληνικό μέλι είναι ένα προϊόν με αδιαμφισβήτητα υψηλή θρεπτική αξία, γευστικό και μπορεί να αντικατασταθεί από όλα τα γλυκαντικά. Μας συντροφεύει σε ροφήματα, πρωινά, δημιουργικές μαγειρικές, γλυκά, γιαούρτι, φρούτα,  ψωμί και πολλές άλλες παρασκευές. Μια κουταλιά ελληνικό μέλι μας ξυπνά αναμνήσεις από κτήματα με θυμάρια, θεόρατες καστανιές, πεζοπορίες ανάμεσα σε έλατα, λουλούδια, δάση και κήπους. Οι ποικιλίες του ελληνικού μελιού είναι πολλές και κάθε μια είναι διαφορετική και χαρακτηριστική. Η ίδια ποικιλία μπορεί να έχει διαφορετική γεύση και σύσταση ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται τα μελίσσια, τη χρονιά, τις συνθήκες περιβάλλοντος και πολλούς άλλους παράγοντες που το καθιστούν τελικά ένα από τα 10 μοναδικά ελληνικά προϊόντα.

Ξεχωρίσαμε 10 προϊόντα μελιού μικρών επιλεγμένων παραγωγών

Σας παρουσιάζουμε το ‘Νέκταρ των Θεών’.

  1.  Πευκοθύμαρο, Anemelon – Κρήτη
  2.  Μέλι Παλιουριού, Beekeeper Family Παπαδόπουλος – Μακεδονία
  3.  Μέλι Λεβάντας, 12 Stremmata – Μακεδονία
  4.  Μέλι Ερείκης, Γεωργάκας – Χαλκιδική
  5.  Μέλι Ανθέων, Κύκλωπας – Έβρος
  6.  Θυμαρίσιο Μέλι, Χελμός – Λευκάδα
  7.  Βανίλια Ελάτης, Elawon – Πελοπόννησος
  8.  Κρέμα Μέλι, Γεωργάκας – Χαλκιδική
  9.  Μέλι με Τρούφα, Δίρφυς – Εύβοια
  10.  Μέλι με Τριαντάφυλλο, Χελμός – Πελοπόννησος
Πευκοθύμαρο Κρήτης, Anemelon
Πευκοθύμαρο Κρήτης, Anemelon

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

  1. Το πευκοθύμαρο ελληνικό μέλι Anemelon από την Κρήτη μας έχει ενθουσιάσει. Δύο αγαπημένες ποικιλίες μελιού σε ένα προϊόν, πεύκο και θυμάρι από διάφορες περιοχές της Κρήτης. Δοκιμάστε το σε φρέσκο γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα.
  2. Το μέλι από Παλιούρι της Beekeeper είναι ένα σπάνιο είδος μελιού λόγω της μικρής ανθοφορίας του και λόγω της τοποθεσίας, όπου ανθίζει το βότανο αυτό. Η τοποθεσία παραγωγής των προϊόντων της κυψέλης και ιδιαίτερα του μελιού είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της ποιότητας και της ποικιλίας του μελιού. Το παλιούρι είναι ένας αυτοφυής ανθεκτικός θάμνος, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα. Η διάρκεια άνθισής του είναι πολύ σύντομη, περίπου 2 εβδομάδες. Είναι τέλειο στο ψωμί με ταχίνι ή φρέσκο βούτυρο. Το συνολικό ποσοστό των γυρεοκόκκων που βρίσκεται στο μέλι παλιουριού διαφέρει ανάλογα με το έτος αλλά υπερβαίνει το 80% στο βότανο παλιουριού. Βραβευμένο από τη Gourmet Exhibition & τα Great Taste Awards.
  3. Θεωρείται ως μια από τις πιο ιδιαίτερες και γευστικές ποικιλίες μελιού γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στα ανώτερα γαστρονομικά προϊόντα. Περιέχει υψηλά ποσοστά σακχάρων και έχει μικρό χρόνο κρυστάλλωσης. Το μέλι λεβάντας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Τυροσίνη / tyrosine, ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα το οποίο βοηθάει το νευρικό σύστημα. Επίσης έχει αντιμυκητιακή και αντιμικροβιακή δράση. Το μέλι λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή των φλαβονοειδών naringenin και luteolin, και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι ασκούν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Η κρεμώδης υφή του επιτυγχάνεται με τη φυσική διαδικασία της λεπτοκρυστάλλωσης με σκοπό να αφήνει μια βελούδινη αίσθηση στο στόμα. Πέρα από τη κλασσική του χρήση μας εξέπληξε ευχάριστα η δημιουργία γλυκών σοκολάτας με το μέλι λεβάντας και μπάρες δημητριακών. Στην ίδια σειρά βρίσκουμε και τα μέλια με εχινάκεια και φασκόμηλο.
  4. Η Ερείκη (Erica arborea) είναι δενδρώδης θάμνος με τα άσπρα άνθη της να εμφανίζονται την άνοιξη. Την άνοιξη συλλέγεται και το μέλι.​ Το σουσουρόμελο της εταιρεία Γεωργάκα, έχει υπόγλυκη γεύση, έντονο άρωμα με φρουτώδεις νότες. Είναι άμεσα τονωτικό για τον οργανισμό και εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες. Έχει χρώμα κεχριμπαριού και κρυσταλλώνει γρήγορα σε 1-3 μήνες.
  5. Το μέλι ανθέων Κύκλωπας είναι αρίστης ποιότητας έχει ευχάριστη, ανάλαφρη γεύση και χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωμάτων λουλουδιών. Συλλέγεται από το νέκταρ ανθέων στα βουνά της Μάκρης. Βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, δίνει ενέργεια και αντοχή, ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και ενισχύει τη λειτουργία του συκωτιού. Δοκιμάστε το σε dressing με μουστάρδα και αγουρέλαιο Κύκλωπας πάνω σε πράσινες σαλάτες.
  6. Το θυμαρίσιο μέλι της εταιρείας Χελμός, παράγεται στην Λευκάδα. Ανήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση και ορισμένες φορές, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Έχει έντονα μπουκέτα αιθέριων αρωμάτων του θυμαριού. Επιπλέον έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και σε θρεπτικά συστατικά ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, βιταμίνες Α, β-καροτίνη, σύμπλεγμα των βιταμινών Β και σε μέταλλα. Ένα από τα κλασσικά αγαπημένα μέλια που ταιριάζει με όλα!
  7. Βανίλια Ελάτης ή ελατοβανίλια ή απλώς το «Θαύμα» της Ελληνικής Φύσης, από την εταιρεία Elawon. Σπάνιο προϊόν, ιδιαίτερο και έχει εξαιρετικά πλούσια ντελικάτα αρώματα. Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και γλυκόζη. Χαρακτηριστικό είναι το ιριδίζον χρώμα του και η απίθανη γεύση του. Δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Απολαύστε με φρέσκο ζεστό ζυμωτό ψωμί!
  8. Δε θα μπορούσε να λείπει το μέλι κρέμα του Γεωργάκα, από τα 10 μέλια που ξεχωρίσαμε. Μοναδικό, αγνό, λεπτοκρυσταλλωμένο με κρεμώδη υφή, χωρίς καμία πρόσθετη ύλη, διατηρώντας όλες τις ιδιότητες του μελιού. Ο συνδυασμός  της κρεμώδους υφής και της γεύσης του κάνει κάθε μπουκιά μοναδικά απολαυστική. Λεπτό άρωμα και απαλή. Αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού επειδή περιέχει δεκάδες φυσικά θρεπτικά στοιχεία και έχει υψηλή βακτηριοστατική δράση.
  9. Η εταιρεία Δίρφυς, που καινοτομεί στα προϊόντα μανιταριού έχει κυκλοφορήσει ένα μοναδικό προϊόν που θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος στην κουζίνα. Ελληνικό μέλι, ανθόμελο με μαύρη τρούφα. Με την επεξεργασία της συνεχούς ανάδευσης το προϊόν αποκτά μια αφράτη κρεμώδη υφή που αναδύεται το άρωμα της τρούφας. Σερβίρεται με σκληρά τυριά και είναι ιδανικό για ζωμούς κρεάτων και βινεγκρέτ.
  10. Μέλι με Τριαντάφυλλο. Το γνωστό παραδοσιακό γλυκό των Καλαβρύτων, Ροδοζάχαρη, πλέον το βρίσκετε στο Olicatessen από την εταιρεία Χελμός όπου αντί ζάχαρης, παράγεται με μέλι. Τα ροδοπέταλα είναι ένα ισχυρό φάρμακο για τη μείωση τόσο του συναισθηματικού όσο και του σωματικού πόνου, της επούλωσης πληγών και της μείωσης της συστηματικής φλεγμονής, όπως η αρθρίτιδα. Αυτές οι ιδιότητες γίνονται ακόμα πιο εμφανείς σε συνδυασμό με το μέλι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε τηγανίτες, τοστ, παγωτό ή σαν γλυκό του κουταλιού αλλά και να το χρησιμοποιήσετε όπως ακριβώς ένα κοινό μέλι.
Μέλι Βανίλια Ελάτης, Elawon
Μέλι Βανίλια Ελάτης, Elawon

Επειδή μόνο 10 ελληνικά μέλια δεν είναι αρκετά, αυτό ήταν μόνο το Μέρος Α. Σύντομα θα ακολουθήσει και μέρος Β με άλλα 10 ελληνικά μέλια.

Μέλι Θυμαρίσιο Χελμός

Βρείτε στο eshop μας και άλλα αντίστοιχα προϊόντα στην κατηγορία Μέλια

Facebook / Instagram / Tripadvisor