Η Γιάννα Μπαλαφούτη μας απαντά

Σκέφτεται έξυπνα, εφαρμόζει άμεσα, πετυχαίνει εύκολα. Ποιος είναι? Η Γιάννα Μπαλαφούτη.

Η Γιάννα Μπαλαφούτη κατάγεται από την Πύλο και την Άνδρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι από τα πιο δημιουργικά άτομα που γνωρίζουμε. Σκέφτεται έξυπνα, εφαρμόζει άμεσα, πετυχαίνει εύκολα. Δε φοβάται να μιλήσει, τρώει σχεδόν τα πάντα, παρόλο που η κλίμακα της είναι επί 0.70. Βουτάει το μυαλό της στη καινοτομία, που άλλωστε μόνο αυτό την ικανοποιεί πλήρως. Έχει φτιάξει ένα γλυκό που θα μείνει στην ιστορία, γλυκό ελιά του κουταλιού, στα ωραία χρόνια της ‘Πυλιακή Γη‘. Αυτό το γλυκό ελιάς είναι από τα ωραιότερα εδέσματα που έχουμε δοκιμάσει. Τώρα διδάσκει και φέρνει τα πάνω κάτω σε σχολές μαγειρικής, φεστιβάλ (Tinos Food Path κ.α.), εκδηλώσεις και εκθέσεις (Gourmet Exhibition). Είναι γαστρονομική αθηναϊκή μας φίλη και σήμερα μας κάνει ποδαρικό σε αυτή τη στήλη νέων που έχουμε δημιουργήσει.

Η Γιάννα Μπαλαφούτη είναι η χαρά της ζωής και μαζί της θα πεις σίγουρα κάτι ενδιαφέρον και θα περάσεις καλά. Είναι ακομπλεξάριστη και γνωρίζει πολλά. Έχει άποψη, σε όσα κατέχει πολύ καλά, στα υπόλοιπα, ακούει, ρωτάει και μαθαίνει. Έχουμε τόση περιέργεια τι μπορεί να σκέφτεται σήμερα για τα ελληνικά προϊόντα. Για αυτό τις στείλαμε μερικές ερωτήσεις. Απάντησε άμεσα και ο λόγος της, έχει ενδιαφέρον.

Γιάννα ποιο είναι το αγαπημένο προϊόν που έχεις δημιουργήσει;

Χωρίς δεύτερη σκέψη θα σου πω ότι είναι η «Ελιά Καλαμών γεμισμένη με αμύγδαλο σε cabernet sauvignon και μέλι» ή πιο απλά «η μεθυσμένη ελιά» (γλυκό ελιά) γιατί δημιουργήθηκε το 2009 σε μία εποχή που η Ελλάδα δεν είχε παρουσιάσει κανένα ενδιαφέρον στα γλυκά του κουταλιού πόσο μάλλον σε καινοτομίες και νεοτερισμούς αυτών. Είναι το αγαπημένο μου προϊόν, γιατί δεν είναι απλώς πετυχημένη συνταγή λόγω του τολμηρού συν-ταιριάσματος των υλικών, ήταν και ο «οδηγός» για να βρω τον προσωπικό μου δρόμο και φυσικά τη θέση της εταιρίας μου, στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το γλυκό ελιάς με φόντο τη Γιάννα Μπαλαφούτη.
Γλυκό Ελιάς Καλαμών ή Μεθυσμένη Ελιά

Ένα προϊόν που ζήλεψες και το έφτιαξε άλλος?

Κατά καιρούς ζηλεύω (με την καλή έννοια) οτιδήποτε έχει σαν τρόπο σκέψης τη μείωση σπατάλης των τροφίμων και την καινοτομία μέσα από αυτό. Έχω εμμονή με αυτό το θέμα.  Για να καταλάβεις, επειδή έφτιαχνα μεγάλη ποσότητα ελιάς και έμεναν μεγάλες ποσότητες κουκουτσιών, έβγαλα το λικέρ ελιάς το οποίο τελικά πατεντάρισα στο ΟΒΙ.

Ένα προϊόν που όταν το δοκίμασες είπες So what… φίλε μου παραγωγέ? 

Κάποια στιγμή, πριν 4-5 χρόνια μας είχε πιάσει μία απίστευτη φρενίτιδα για νεωτερισμούς. Τότε κυκλοφόρησαν στην αγορά πολλά μη γευστικά και ανούσια «ευτράπελα». Για μένα η θεωρία είναι μία: «το τυποποιημένο τρόφιμο πρέπει να αφηγείται μία ιστορία και να πατάει σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές». Η φράση «φύκια και μεταξωτές κορδέλες» είναι από τη ζωή βγαλμένη. Τώρα που σου γράφω θυμήθηκα το «γλυκό κουταλιού κρίταμο» #epicfail

Ποια κατηγορία προϊόντων δε λείπει καθημερινά από τη διατροφή σου?

Ό,τι έχει να κάνει με ζυμάρια και φρούτα. Ψωμί, κριτσίνια, κουλουράκια, μαρμελάδες, μπάρες ενέργειας, παστέλια. Κυρίως αυτά. Είμαι η χαρά του υδατάνθρακα νομίζω.

Αγάπησες πολύ τις καινοτομίες μιας και έχεις παράξει πολλές στη ζωή σου μέχρι τώρα. Χρησιμοποιείς τέτοια προϊόντα στη καθημερινότητα σου?

Αγαπώ πολύ τις καινοτομίες που προέρχονται από ζυμώσεις, είτε αφορούν παραδοσιακές συνταγές πειραγμένες, είτε αφορούν καινοτομίες επηρεασμένες από άλλες χώρες. Μου αρέσει να τις χρησιμοποιώ πολύ για ενίσχυση γεύσης, για γαρνιτούρες κτλ.

Σοκολάτα με γλυκό ελιά
Η σοκολάτα της Γιάννας

Αγαπημένοι σου γαστρονομικοί προορισμοί.

Πρόσφατα μαγεύτηκα από τη Λήμνο και το πόσο παραγωγικό και γαστρονομικά αυτάρκες μπορεί να είναι αυτό το νησί. Θεωρώ την Άνδρο κορυφαία στα γλυκά βιτρίνας, άλλωστε δεν είναι τυχαία η παράδοση των ζαχαροπλαστών που περνάει από γενιά σε γενιά. Μιλφέιγ, νουγκατίνες, πουτίγκες, αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού, τρούφες κ.α. Ωστόσο ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ή στην Κοπεγχάγη εξακολουθεί να μένει στις γαστρονομικές εκκρεμότητές μου.

Πόσα κιλά κουλουράκια έχεις πλάσει με το χέρι?

Έχω χάσει το μέτρημα. Αν υπολογίσω 4 τόνους επί 10 χρόνια μπορώ να βγάλω ένα πρώτο συμπέρασμα. Όλα πλασμένα στο χέρι χωρίς ζυμωτήριο και με μέσο βάρος ανά τεμάχιο 3-4 γραμμάρια… Do the math 😊

Κουλουράκια πορτοκαλιού

Πες μας τα 5 αγαπημένα σου προϊόντα που λες ‘αχ μην τελειώσει σύντομα’!

Αιγοπρόβειο βούτυρο κατά προτίμηση μικρών παραγωγών. Το χρησιμοποιώ πολύ στις μαγειρικές μου και δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο. Τα βαλσαμικά ξίδια, κυρίως Παπαδημητρίου και Nico Lazaridi, ανάλογα τη συνταγή. Μέλια από τις Κυκλάδες που είναι δύσκολο να τα ξαναβρω. Γενικά τα ντουλάπια της κουζίνας μου και το ψυγείο θα μπορούσαν να στήσουν άνετα ένα κατάστημα delicatessen.

Σύστησε μας 5 μαγαζιά στην Αθήνα που θα πας με το άνοιγμα τους.

Θέλω να ηρεμίσουν λίγο τα πνεύματα, να σιγουρευτώ για την υγεία μας και μετά θα κατέβω στην οδό Ευριπίδου να διαλέξω αλλαντικά και τυριά από τον Φάνη, από το Miran και -αν βρω τραπέζι – να τσιμπήσω κάτι νόστιμο με μερικές μπίρες Ελληνικής μικροζυθοποιίας..

Ti γεύση σου άφησε η παραμονή στο σπίτι.

Γλυκιά, δροσερή και απολαυστική. Ό,τι γεύση θα σου άφηνε κι εσένα ένα comfort food.

Βόλτα

Γράψε κάτι..

Θέλω να πω κάτι για τα χύμα και τσουβαλάτα αλλά και για τα τυποποιημένα τρόφιμα. Λίγο πριν τον covid-19 είχε αρχίσει να ξανα-εμφανίζεται και στην Ελλάδα η προώθηση των χύμα προϊόντων. Ευτυχώς θέλω να πιστεύω, θα εξαφανιστεί πριν καν προλάβει να απλωθεί πάλι.

Στη συνείδηση των καταναλωτών πρέπει να μπει για τα καλά η επιλογή των επώνυμων προϊόντων, που σέβονται πρώτα την υγεία και την ασφάλειά τους και κατ’ επέκταση το περιβάλλον. Τρόφιμα με ετικέτες από γνωστούς παραγωγούς, ιχνηλασιμότητα, ανάλυση συστατικών και θρεπτικής αξίας.

Στο μέλλον θα δούμε πολλές επισκέψιμες (μικρής ή μεγάλης κλίμακας) μονάδες παραγωγής. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι τρώει και ποιος το παράγει. Πρέπει να γνωρίζει -στο βαθμό που μπορεί- όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας. Και να επιλέγει συνειδητά ανθρώπους έμπειρους και προσιτούς όπως τον Αλέξη του Olicatessen. Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Μπορείτε να βρείτε τη Γιάννα στη facebook σελίδα της ΕΔΩ

Είναι γεγονός ότι και σε εμάς το αγαπημένο προϊόν που έχει δημιουργήσει είναι το γλυκό ελιάς. Αν και κανείς δε μπορεί να ξεχάσει το γλυκό σταφίδας ή σύκο, τα κουλουράκια πορτοκαλιού, τα κουλουράκια κρασιού μικρά και τραγανά, τα αλμυρά, τη σοκολάτα με γλυκό ελιάς, τη μαρμελάδα λεμόνι και πόσα άλλα για τα οποία την ξεχωρίζουμε. Όμως το γλυκό ελιάς είναι μια συνταγή αξεπέραστη που θα μείνει στην ιστορία.

Δημιουργικό μυαλό Γιάννα Μπαλαφούτη περιμένουμε πάντα με αγωνία τα επόμενα νέα σου, τις προτάσεις σου, τα σχέδια σου!

Σε ευχαριστούμε για το ποδαρικό.

Περιορισμένη ποσότητα από το ‘γλυκό ελιάς’ της Γιάννας θα βρείτε ΕΔΩ!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *