Μελίχλωρο Λήμνου, Κτήμα Όλον

Μελίχλωρο, το νησιωτικό αιγοπρόβειο τυρί

Γαστρονομική εμπειρία στη Λήμνο

Η Λήμνος, είναι ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου, ένας αυτάρκης γαστρονομικός παράδεισος. Σε αυτό το νησί, μπορεί να βρει κανείς εξαίρετα τοπικά προϊόντα, που καθιστούν το νησί πρότυπο παραγωγικής δύναμης, εντοπιότητας και αειφορίας. Το μοναδικό κλίμα, οι εξαίρετοι επιχειρηματίες και η γαστρονομική εξέλιξη του νησιού, έχει φέρει στον υπόλοιπο κόσμο, μοναδικά προϊόντα: βιολογικό ελαιόλαδο, σιτηρά, όσπρια, τοπικά τυριά, ταχίνι, χαλβά, αλίπαστα, αλλαντικά, παξιμάδια, τα περίφημα Βενιζελικά και πολλά άλλα προϊόντα. Μερικά από αυτά, τα βρίσκει κανείς μόνο εδώ, γεγονός που σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις, ξανά και ξανά. Φεύγοντας από την Μύρινα, προς τον Κοντιά, συναντήσαμε τη Ρένα και τον Τάση Λασκαρίδη, από το Κτήμα Όλον.

Κτήμα Όλον

Ξενάγηση στο Κτήμα Όλον

Μια από τις ωραιότερες εμπειρίες μπορεί να ζήσει κανείς στην ξενάγηση του, στο Κτήμα Όλον, στον Κοντιά της Λήμνου.  Ο κύριος Τάσης, κάθε πρωί ξεκινά τις εργασίες στο ονειρικό κτήμα. Το αγκρόκτημα και η φάρμα τους, μια όαση μπροστά στη θάλασσα, με οικόσιτα ζώα και έναν πανέμορφο ελαιώνα με ιδιόκτητο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο. Κύριο μέλημα του κυρίου Τάση είναι οι ελαιώνες. Περιποιημένα και πεντακάθαρα ελαιόδεντρα, με θέα τον κόλπο του Κοντιά. Όλη η θάλασσα δική τους. Αισθάνεσαι πώς μπαίνεις μέσα στο σπίτι σου, κατά την είσοδο στους ελαιώνες. Αστράφτει και το χωματένιο πάτωμα τους. Θέλεις σίγουρα να δοκιμάσεις από το δικό τους βιολογικό ελαιόλαδο, μιας και αντιλαμβάνεσαι ότι είναι από τους ελάχιστους παραγωγούς ελαιολάδου στο νησί.

Βιολογικό ελαιόλαδο Κτήμα Όλον

Παραδοσιακά τυριά Λήμνου

Η κυρία Ρένα, πίσω στο σπίτι του κτήματος, κάνει τις προετοιμασίες για να μας ξεναγήσει, στον τυροκομικό κόσμο της Λήμνου. Τον κατέχει πολύ καλά, με τα απαραίτητα χρόνια εμπειρίας στη πλάτη της. Φτιάχνει τέσσερα τυριά. Σταθερά το καλαθάκι και το μελίχλωρο ή μελίπαστο, που είναι και τα κυρίαρχα στο νησί. Πότε πότε, κάνει και το μντς, ένα ντόπιο τυρί που δε το βρίσκεις αλλού. Ο λόγος; Δε μπορεί να συντηρηθεί. Είναι αλοιφωτό και αλμυρό. Το καλαθάκι είναι αιγοπρόβειο τυρί που γίνεται τον Ιανουάριο. Επίσης, φέτος πρώτη φορά έκανε και μυζήθρα ανάλατη. Όπως λέει και η ίδια, δεν είναι τυροκόμος. Φτιάχνει τυριά στα πλαίσια της ξενάγησης στο κτήμα και της συνολικής γαστρονομικής εμπειρίας, που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Μελίχλωρο ή Μελίπαστο

Μελίχλωρο, το εξαίρετο τυρί της Ρένας Λασκαρίδου.

Η δική μας ξενάγηση περιείχε το μελίχλωρο ή μελίπαστο, το πιο ιδιαίτερο τυρί του τόπου. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι η ιδανική περίοδος για να το φτιάξει κανείς, τότε που η νομή είναι ξερή και περιέχει περισσότερα λιπαρά.  Πρόκειται για τυρί που τρώγεται με διάφορους τρόπους. Πολλοί το προτιμούν σαγανάκι. Είναι εξαίσιο επίσης, σε σαλάτες, μπρουσκέτες, δημιουργική μαγειρική, ζυμαρικά και φρούτα. Όσο μένει ανοιχτό ωριμάζει και σκληραίνει. Το μελίχλωρο αλλάζει υφή και αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό, το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Τα ντόπια τυριά του κάθε τόπου, κουβαλούν τον αέρα του νησιού και την εμπειρία του μάστορα που τα φτιάχνει.

Στάδια ετοιμασίας μελίχλωρου

Η Ρένα Λασκαρίδου μας δείχνει τη παρασκευή του Λημνιακού τυριού Μελίχλωρο βήμα-βήμα.

Βήμα 1 Ζεσταίνουμε το αιγοπρόβειο γάλα, μαζί με την πυτιά, στους 35 βαθμούς για 1 ώρα. Μέσα στο καρδάρι (σκεύος). Εμείς βάλαμε 25 κιλά γάλα.

Καρδάρι

Βημα 2 Μετά από περίπου 1 ώρα, θα γίνει το γυαλί, που είναι και η πρώτη πήξη του τυριού. Κόβεται εύκολα με το κουτάλι. Η κυρία Ρένα μας αναφέρει χαμογελαστή ότι παλιότερα έτρωγαν το γυαλί με μούστο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το στάδιο. Μοιάζει στην υφή με πανακότα. Η γεύση του είναι τυρένια, αλλά ακόμη έχει όλη την υγρασία από το γάλα.

Βήμα 3 Ανακατεύουμε το γυαλί, μέχρι να γίνει μικρά κομμάτια.

Γυαλί

Βήμα 4 Απλώνουμε μέσα στον τυροκόμο (σκεύος αποθήκευσης μόνο την πρώτη μέρα) τα καλαθάκια που θα μπει το Μελίχλωρο και θα στραγγίξουν τα υγρά.

Καλαθάκια Μελίχλωρου

Βήμα 5 Φορμάρουμε το τεμαχισμένο τυρί μέσα στον τυροκόμο και αρχίζουν να στραγγίζουν τα υγρά. Το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.

Καλαθάκια και τυροκόμος

Βήμα 6 Το γυρνάμε και το αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές. Γυρνάμε τα τυριά από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για μια μέρα μέσα στον τυροκόμο.

Γύρισμα και αλάτισμα Μελίχλωρου

Βήμα 7 Την επομένη, που έχουν χάσει τα περισσότερα υγρά, τα μεταφέρουμε στο φανάρι γυμνά, έξω στο ύπαιθρο της Λήμνου, σε σκιά και αέρα.

Φανάρι, αποθήκευση Μελίχλωρου για 4 μέρες

Μετά από 4 μέρες είναι έτοιμα για φάγωμα. Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τότε που η νομή είναι ξερή και λιπαρή. Αντίθετα το καλαθάκι Λήμνου παράγεται τον Ιανουάριο που η νομή έχει υγρασία και έτσι το τυρί έχει λιγότερα λιπαρά. Η κα Ρένα μας εξηγεί πως το μελίπαστο συντηρείται πολύ καλά σε κενό αέρος. Όταν ανοίξει όμως, καταναλώνεται σε λίγες μέρες.

Μάθαμε βήμα βήμα από το Κτήμα Όλον και τη Ρένα Λασκαρίδου την παραδοσιακή τυροκομία του τόπου. Μια εμπειρία αξέχαστη με φόντο τους ελαιώνες της Λήμνου, τη θάλασσα του Κοντιά και το Διαπόρι. Στο Κτήμα Όλον παραδίδουν μαθήματας γαστρονομίας, ήθους, εντοπιότητας και αξιοποίησης του τοπικού πλούτου με το βέλτιστο τρόπο. Έχουν μειώσει τα τροφομίλια τους στο ‘0’, γεγόνος που κάνει πολύ ζηλευτό τον τρόπο ζωής τους. Όσοι βρεθείτε στη Λήμνο, ζήστε την εμπειρία από κοντά.

Το βιολογικό ελαιόλαδο του κτήματος μπορείτε να το προμηθευτείτε και από το Olicatessen.

Για να κλείσετε τη ξενάγηση και τη διαμονή σας στο Κτήμα Όλον επικοινωνήστε με τη κυρία Ρένα στο 694 7009328 www.ktimaolon.gr.

Γράφει ο Αλέξης Στεφανίδης 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *