Πρασο-σπανακο-τυρό-πιτα

Πρασο-Σπανακο-Τυρό-Πιτα

Πρασο-σπανακο-τυρό-πιτα!

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας (τελευταία βρήκαμε φινλανδικό brand, που φτιάχνετε στην Ελλάδα!) 
  • 600g σπανάκι σε φύλλα κατεψυγμένο 
  • 600g πράσο φρέσκο 
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • 2 κουταλάκια άνιθο σε λάδι 
  • 400g τυρί φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 4 κουταλιές της σούπας τραχανά ξινό
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι
  • Περίπου 160ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για τη γέμιση (60ml) και για το άλειμμα των φύλλων (100ml)

Εκτέλεση 

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη 2 ώρες πριν αρχίσουμε τις ετοιμασίες για την πίτα.

Για τη γέμιση

Ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε το σπανάκι. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε 1 κουταλάκι άνιθο σε λάδι, αλάτι και πιπέρι. Στόχος είναι να φύγουν όλα τα ζουμιά του, και επειδή είναι κατεψυγμένο ίσως πάρει λίγο παραπάνω χρόνο από το φρέσκο σπανάκι. Αφαιρούμε από το τηγάνι. 

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι άνιθο σε λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε κάθε τόσο για 10 περίπου λεπτά, μέχρι όλο το μείγμα να είναι χωρίς υγρά.

Τέλος, ανακατεύουμε το σπανάκι με το μείγμα με το πράσο, τη φέτα και τον τραχανά.

Ψήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC. Σε ένα ταψί 25x35cm ρίχνουμε λίγο λάδι, αλείφουμε σε όλο τον πάτο και στα τοιχώματα και τοποθετούμε τα 2 πρώτα φύλλα ώστε να προεξέχουν αρκετά. Τα λαδώνουμε ελαφρά από πάνω και τοποθετούμε ένα φύλλο που επίσης λαδώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να έχουμε τα μισά φύλλα από κάτω. Αφήνουμε αλάδωτο το φύλλο που θα υποδεχτεί τη γέμιση. Προσθέτουμε τη γέμιση, την ισιώνουμε με ένα κουτάλι και από πάνω προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα. Απαραιτήτως ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε για να μπορεί να δραπετεύει η υγρασία κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, και τρώμε! 

Πολλούς χαιρετισμούς από Τάμπερε – Κώστας (ps. θα τα λέμε ελπίζω πιο συχνά!)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση